Laden van de content... Laadtijd is afhankelijk van je verbindingssnelheid!

Verzorging van een teddy dwerg konijn

Voor de verzorging van Teddy Dwerg Konijnen heb je diverse producten nodig. Een ruim hok met bodembedekking (het liefst stro, want konijnen eten dit ook!), een voerbakje, waterbakje of waterfles met dagelijks! vers water, nagelschaartje, een kam en borstel, voer: bix, eventueel groenvoer en onbeperkt! hooi, wanneer de tuin niet dicht is een ren, als je het fijn vindt een toilet (met bijvoorbeeld Back2Nature erin) en speelgoed nodig. Ook moet het lange haar iedere week goed gekamd worden zodat het niet gaat vervilten.

 

Een gezond konijnenmenu

Net als kortharige konijnen moeten Teddy’s dagelijks vers water, hooi, bix en groenvoer hebben. Hooi is erg belangrijk, het zorgt er voor dat het maag-darmkanaal goed werkt en de tanden niet te lang groeien, met te lange tanden kan een konijn niet goed eten. Gedurende de hele dag moet dit onbeperkt beschikbaar zijn voor het konijn. Worden de tanden te lang, dan kan hij niet meer goed eten. Een goede lijst met groenvoer (groente, fruit en kruiden) kan je hier vinden.

Groente moet altijd langzaam opgebouwd worden bij konijnen en je moet oppassen met koolsoorten, want die kunnen gassen in de darmen veroorzaken. Begin rustig met het voeren van groentes. De eerste week kun je het beter even bij veel hooi en een portie brokjes houden. Als je konijntje na de eerste week wat gewend is en niet meer gestrest is in zijn nieuwe omgeving kun je starten met het voeren van groenvoer.  Kleine beetjes van de veilige soorten, zodat hij er rustig aan kan wennen. Voor jonge konijntjes is diarree erg gevaarlijk, dus zodra je ziet dat je konijntje zachte ontlasting krijgt, doe je een stapje terug en voer je tijdelijk geen groente!

Als je konijn los loopt moet je goed in de gaten houden welke planten je in de tuin hebt. Sommige planten zijn namelijk giftig voor konijnen.

 

Een konijn voor de spiegel

Naast de dagelijkse verzorging heeft een konijn ook persoonlijke verzorging nodig. Een belangrijk onderdeel van de verzorging van konijnen zijn de nagels van alle konijnen. In de natuur graven konijnen veel, waardoor de nagels kort blijven. Als je konijn veel op stenen loopt, dan zullen de nagels automatisch kort blijven, maar de nagels van je konijn groeien altijd door en slijten in het hok vaak niet genoeg af. Knip daarom eens in de drie maanden zijn nagels of ga hiervoor naar de dierenarts. Knip overigens de nagels niet te kort, want dan ontstaat er een wondje en kan de nagel gaan bloeden. Voor het knippen kan je een speciale tang gebruiken of een nagelschaartje.

 

 

De vacht van een teddy dwerg konijn verdient extra aandacht. Het beste is om de vacht 1-2 keer per week te borstelen en kammen zodat het konijn zijn oude haren verliest. Dit zorgt ervoor dat de vacht klit vrij is en gaat vervilten van de vacht tegen. Zitten er toch klitjes in de vacht, bijvoorbeeld achter de oren, bij de staart of in de liezen, knip deze dan voorzichtig uit de vacht. Ga niet trekken, want dan ontstaan er allemaal kleine wondjes op de huid. Wanneer het konijn vervilt zal hij/ zij dagelijks de pijn voelen aan zijn huid, omdat vervilting ervoor zorgt dat de huid strak getrokken wordt. Probeer dit daarom altijd te voorkomen!

 

 

Het gebit van een konijn heeft als het goed is weinig verzorging nodig. Wanneer het konijn geen gebitsproblemen heeft dan hoef je niets te doen aan zijn tandjes. Als het konijn een gebitsafwijking heeft, dan kan het nodig zijn dat je regelmatig de dierenarts bezoekt om de tanden te laten knippen, slijpen of trekken. Deze problemen kunnen aangeboren afwijkingen zijn (neem dan contact op met je fokker) of problemen door een val zijn. Als de tanden van je konijn scheef staan kan dit er voor zorgen dat ze niet goed afslijten en dan krijgt je konijn er last van.

Een konijn heeft 28 tanden. 2 snijtanden vanboven, 2 vanonder. In de bovenkaak zitten 12 kiezen en in de onderkaak 10.
De tanden van een konijn groeien 1 tot 2 millimeter per week. Ze slijten af door het eten van groenvoer en hooi., ook speciale bix kan ervoor zorgen dat de tanden goed afgesleten worden.

Knaag- en likstenen zijn erg slecht voor konijnen, ze kunnen er nierstenen van krijgen. Extra mineralen heeft een konijn ook niet nodig als hij een goed voedingspatroon heeft. Geef dus nooit een knaagsteen aan je konijn voor het afslijten van de tanden.

 

Een schoon konijnenhuis

Een ruim hok met voldoende beschutting is fijn voor een konijn. Je kunt een konijn binnen of buiten houden, maar zorg er in ieder geval voor dat er geen groot temperatuurverschil wanneer je een konijn van buiten naar binnen haalt. Konijnen die in de winter binnen geboren zijn, kunnen ook niet in de winter naar buiten, dan worden ze verkouden. Wanneer het hok buiten staat moet het goed droog blijven, er mag geen regen in komen. Ook is het niet fijn als er zon in het hok kan schijnen.

Zelf houden wij als minimum hok maat 1 meter bij 60 cm aan. Maar hoe ruimer het hok, hoe beter. Onze konijnen scheuren daarom wekelijks door de hele tuin. Op de bodem gebruiken wij stro, want konijnen knagen hier ook graag aan. In de toiletten gebruiken wij Back2Nature, dit neemt goed het vocht op en de hokken ruiken daardoor altijd schoon.

Minimaal één keer per week moet je het hok van je konijn goed schoonmaken. Het toilet kan je iedere dag of om de dag doen als je konijn zindelijk is. In de zomer voldoet een wekelijkse schoonmaak vaak niet. Het vuil gaat boeien en vliegen leggen dan eitjes in het hok waardoor het konijn maden op kan lopen. Wij raden daarom aan om het hok wat regelmatiger schoon te maken in de zomer. Het is belangrijk dat er een bodembedekker wordt gekozen die niet bestaat uit te kleine stukjes  (zoals zaagsel), die blijven namelijk makkelijker in de vacht hangen, wat weer klitten veroorzaakt.

 

Wij zijn twee vriendjes, jij en ik

VOEDSTER EN EEN RAM
De beste mogelijkheid is het samenhouden van een voedster met een gecastreerde ram. Een vriendje voor een konijn is wel zo gezellig. En dan moet de voedster in het hok van de ram wordt gebracht en niet omgekeerd. Dit is uiteindelijk de combinatie die waarschijnlijk de meeste kans van slagen heeft. Twee rammen samen gaan nooit goed en ook twee voedsters kunnen samen gaan vechten in de pubertijd.

Mobiele versie: Ingeschakeld