Laden van de content... Laadtijd is afhankelijk van je verbindingssnelheid!

Over de teddy dwerg

Wij fokken volgens de Nederlandse ras-standaard van Teddydwerg konijnen en streven naar teddy’s tussen de 1000 en 1600 gram, met oorlengtes tussen 4,5 en 6 cm.

 

Onze doelen zijn:

  • Makkelijke rechte vacht, die goed kambaar is en een goede kopbeharing
  • Mooie maten in gewicht en oorlengtes
  • Goede achter- en voorhand
  • Zonder bonttekening
  • Uiteraard gezonde dieren
  • En we gaan weer inzenden op Jongdierendag en de Clubshow in de vrije klasse

 


Eigenschappen van Teddydwergen:

Teddy dwergen hebben veel weg van een speelgoed diertjes, maar ze vertonen toch echt konijnengedrag. Het is is een zeer vriendelijk ras voor jong en oud. Ze hebben een nieuwsgierig karakter zijn vrolijk, lief en actief en houden dan ook enorm van knuffelen ze zitten graag op je schoot en vinden het heerlijk geaaid te worden, maar ook om gekamd te worden. Sommige teddy’s vinden dit heerlijk. Daarbij zien er natuurlijk ook geweldig uit met die een flinke haardos. De konijntjes zijn ontzettend tam te maken, dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat je met een teddydwerg ontzettend vaak bezig bent. De konijntjes moeten als ze klein zijn 2 keer per week goed gekamd worden, zeker wanneer ze van vacht gaan wisselen. Na ongeveer een half jaar word de vacht makkelijker te onderhouden, omdat dan het meeste van de ondervacht weg gaat. Zodra ze hun eerste vachtwissel dan hebben gehad is 1 keer per week kammen genoeg. Het vele kammen en bezig zijn met de jonge teddy schept ook een band met de teddy natuurlijk. Echter moet er natuurlijk wel rekening mee gehouden worden bij het aanschaffen van een teddy konijntje dat er echt veel gekamd moet worden anders gaat hun mooie vacht vervilten. Inmiddels is de teddy dwerg razend populair in Nederland.

 


Teddydwerg ras-standaard

Het land van oorsprong is Nederland.

In Nederland erkend in 2012, voorlopig t/m 31 maart 2014.

Genetische symbolen voor wit blauwoog:

..C..vl (Int) A….xv (Duits) ..C..vl A….xv

Teddydwerg wit blauwoog man en vrouw jong, voorlopig erkend.

 

Puntenschaal Groep 7. Bijzondere Haarstructuur

Pos. Onderdeel Punten
1 Gewicht 10
2 Type, bouw en stelling 20
3 Pels: structuur en conditie 20
4 Pels: dichtheid en lengte. Beharing kop 15
5 Kop en oren 15
6 Kleur 15
7 Lichaamsconditie en verzorging 5
Totaal 100

 

1.Gewicht Teddy Dwerg Konijn

Het gewicht is 1000 tot 1600 gram.

Puntenschaal voor het gewicht: Gewicht (g)

1000-1100 = 8 punten

1100-1300 = 9 punten

1300-1500 = 10 punten

1500-1600 = 9 punten

Er komen ook andere gewichten voor in Teddy Dwerg Konijnen, dit varieert tussen de 800-2000 gram.

 

2.Type, bouw en stelling

Het lichaam is gedrongen (typegroep C) met goed gevulde voor- en achterhand. De benen zijn recht, stevig en niet lang. Het ras is middelhoog gesteld. De staart wordt nauwsluitend tegen de achterhand gedragen. Het lichaam van de voedster onderscheidt zich nauwelijks van die van de ram.

 

3. Pels: structuur en conditie

De dek- en grannenharen zijn stevig en recht. Het onderhaar mag niet golvend zijn en geen wollig aanzien geven. Pelsconditie: zie het algemene gedeelte.

 

4. Pels: dichtheid en lengte. Beharing kop

De pels heeft een lengte van 5-8 cm en wordt bepaald door de lengte van de grannenharen. De pels is dicht ingeplant en rijk aan onderhaar. De kopbeharing is vol. Bij een rijke kopbeharing moet het haar rondom de ogen geconditioneerd worden zodat het dier een goed uitzicht heeft en de ogen duidelijk zichtbaar zijn. De beharing van de buik is regelmatig en iets korter van lengte dan op het dek, echter wel duidelijk langer dan bij een normaal haar ras. De beharing op oren en benen is iets langer als normaal.

 

5. Kop en oren

De kop is krachtig ontwikkeld met brede snuit, kaken en wangen. De oorlengte is 5 – 7 cm, ideaal is 6 cm. De oren zijn stevig van structuur, goed afgerond en zijn goed behaard en worden V-vormig gedragen. Het geheel in harmonie met het lichaam.

Er komen ook andere oorlengtes voor in Teddy Dwerg Konijnen, dit kan vanaf 4 cm. Korte oortjes zijn gewenst.

 

6. Kleur

De kleur is helder wit over het gehele lichaam. De oogkleur is lichtblauw. De nagels zijn kleurloos.

Er komen andere kleuren voor bij Teddy Dwerg Konijnen, op show kunnen effen kleuren ingezonden worden in de open klasse.

 

7.Lichaamsconditie en verzorging

Zie het algemene gedeelte.

 

Lichte fouten

Geringe afwijking in type. Geringe afwijking in bouw. Iets weinig grannenharen. Iets slappe pels. Onderhaar iets minder strak. Iets klitvorming. Iets dun behaarde nek. Pels iets ongelijk van lengte. Iets weinig kopbeharing. Iets gele tint. Iets gele aanslag. Iets afwijkende oogkleur. Zie verder lichte fouten in het algemene gedeelte.

 

Zware fouten

Grote afwijking in type. Grote afwijking in bouw. Te slappe dek- en grannenharen. Te sterk gegolfd onderhaar waardoor wolachtig karakter ontstaat. Te veel klitten. Te weinig onderhaar. Te lange pels. Te korte pels. Pels te ongelijk van lengte. Te weinig kopbeharing. Het aanwezig zijn van oorpluimen. Sterk afwijkende kleur. Te veel gele aanslag. Sterk afwijkende oogkleur. Zie verder zware fouten in het algemene gedeelte.

Mobiele versie: Ingeschakeld